Marina Abramović med körer, artister och performers i Eric Ericsonhallen

 

The Cleaner heter Marina Abramovićs helt nya performance- föreställning som hon gör i Eric Ericsonhallen 27 feb – 5 mars. För första gången någonsin arbetar Abramović med körsång som en integrerad del i ett kollektivt performanceverk. Förutom Marina Abramović själv, medverkar 25 performers, en professionell vokalensemble och en mängd körer och artister. Och publiken!

Bland de cirka 30 medverkande körerna och sångarna, märks Gatans Röster, som är det nya namnet på Gatans Kör från SVT-serien med samma namn och Rösten från det blå som är en kör med sångare med funktionsvariation.  En sammanhållande länk är en vokalensemble av frilansande sångare, bland annat från Real Group, Rajaton och Songs of the Moment Nordic med medlemmar från Sverige, Finland, Danmark och Lettland. Den här gruppen improviserar fritt mellan de olika körernas framträdanden så att det sjungs oavbrutet 8 timmar om dagen i 7 dagar. Gruppen har satts samman av Katarina Henryson.

Marina Abramović är en av världens mest kända performancekonstnärer. I över 50 år har hon utforskat människans fysiska och mentala gränser. I The Cleaner undersöker hon hur vi skapar gemenskap genom delade erfarenheter och grundläggande mänsklig kontakt.

”-Lämna din klocka, mobiltelefon och dina ytterkläder vid dörren, tillsammans skapar vi en gemensam upplevelse,” säger Marina Abramović inför The Cleaner i Eric Ericsonhallen.

Evenemanget är ett samarbete mellan Eric Ericson International Choral Centre och Moderna Museet vilket har möjliggjorts genom ett stöd från Postkodlotteriets Kulturstiftelse till EIC. Samarbetet fortsätter efter Marina Abramovićs perfomance i Eric Ericsonhallen som ett renodlat körprojekt med körkonserter i Moderna Museets samlingar och workshops med körer på olika ställen i landet.

PERFORMANCE: THE CLEANER i Eric Ericsonhallen  27 feb – 5 mars.
En helt ny, veckolång kollektiv performance av Marina Abramović, körer, sångare och performers.
Varje dag kl 14–22 mellan 27 feb och 5 mars.
Fri entré. Ingen biljett behövs. Ingen förhandsbokning.
Från 12 år.

Bilden: Pressbild Moderna Museet/ Marina Abramović, foto Åsa Lundén

Läs mer om The Cleaner

Eric Ericson International Choral Centre – EIC – en samlingspunkt i körvärlden

Precis som andra konstformer behöver körsången fortbildning, utveckling, lokaler, möten och utbyte av erfarenhet, kunnande och inspiration. EIC stiftades 2006 för att möta de behoven på olika sätt. Stiftelsens ändamål är att i den berömde kördirigenten Eric Ericsons (1918-2013) anda, utifrån ett nationellt och internationellt perspektiv, främja en utveckling av körmusiken och dess utövare. EIC anordnar årligen ett stort antal konserter, workshops, kurser, utbildningsdagar, i Sverige och utomlands. EIC driver Eric Ericsonhallen (f.d. Skeppsholmskyrkan), en konsertlokal på Skeppsholmen i Stockholm. Huvudsponsor, specifikt för verksamheten i Eric Ericsonhallen är idag Stiftelsen Carpe Vitam. EIC saknar verksamhetsstöd men stöds i enskilda projekt av exempelvis Carpe Vitam, Statens musikverk, Statens kulturråd, Stockholms stad, Stockholms läns landsting och Allmänna arvsfonden.

Läs mer om EIC på vår hemsida

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s