Ole Kristian Dahl
Ole Kristian Dahl från Trondheim, Norge, är solofagottist i Göteborgssymfonikerna och har tidigar varit solofagottist i bl.a. WDR Symphony Orchestra i Köln.
Ole Kristian är en mycket eftertraktad pedagog och är bl.a. professor på musikhögskolan i Mannheim, Tyskland. Han tidigare undervisat i bl.a. Köpenhamn och Aarhus coh har också utvecklat ett webbbaserat undervisningsprogram.
Emily Hultmark
Engelsk-svenska fagottisten Emily Hultmark växte upp England. Hon är en passionerad kammarmusiker med en strävan att också utveckla fagottens roll inom improviserad och experimentell musik. Emily är sedan 2014 alternerande solofagottist i Stockholms Filharmoniska orkester.
Fredrik Ekdahl
Fredrik Ekdahl är solofagottist i Sveriges Radios Symfoniorkester och undervisar också på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. Fredrik är utbildad på KMH och har också studerat för Ole Kristian Dahl i Åhrhus och för Dag Jensen i Hannover. 2003 vann han 2a pris i tävlingen Gillet-Fox Competition.
Knut Sönstevold
Knut Sönstevold har sedan 1969 arbetat i framstående orkestrar; först som alternerande solofagottist i Danmarks Radios Symfoniorkester (1969-71) och Stockholms Filharmoniska Orkester (1972-80). Därefter som förste solofagottist i Radiosymfonikerna (1980-2000). Parallellt med sitt arbete som solofagottist har han sedan 1975 undervisat vid Kungliga Musikhögskolan. Sedan 2000 har detta varit hans huvudsakliga arbete, parallellt med frilanceuppgifter som klassisk- och barockfagottist.
Instrumentfrossor, historik och syfte
2006 ägde Blåsarsymfonikernas första frossa rum, en trombonfrossa med Christian Lindberg i spetsen. Konceptet är att under en helg helt fokusera på ett blåsinstrument med workshops, seminarier, konserter och masterclasses. Instrumentfrossorna sätter blåsinstrumenten i fokus och fungerar som en smältdegel för alla som spelar ett visst instrument. Stor gemenskap inspirerar till vidareutveckling och de musikaliska mötena leder till kraft och lust att fortsätta spela och undervisa. Om Sveriges musikliv ska kunna rekrytera nya musiker med tillräckligt stor kompetens behövs en stor bredd med barn och unga som spelar och undervisning på hög nivå. Instrumentfrossorna kan vara ett hjälpmedel för pedagoger, elever, amatörer och professionella att satsa och vidareutvecklas och därmed bevara den fina blåstraditionen vi har i Sverige.
Blåsarsymfonikerna
Blåsarsymfonikerna har utvecklats från en musikkår i SL:s regi – under namnet Stockholms Spårvägsmäns Musikkår – till en modern, djärv och nyskapande ensemble som nu är inne på sitt 110:e år. Orkestern verkar främst i Stockholms län, men har etablerat sig som en av Nordens ledande blåsarensembler med växande internationellt renommé. På engelska heter orkestern The Swedish Wind Ensemble (SWE). Cathrine Winnes är sedan hösten 2015 Blåsarsymfonikernas konstnärlige ledare och tillträdde som chefsdirigent hösten 2016.
|