Studiedeltagare sökes till GIH

Friska deltagare mellan 18-50 år sökes till en studie om grönsaksgroddar och metabol hälsa på Gymnastik- och Idrottshögskolan i Stockholm

Hälsoeffekter av grönsaksgroddar

Det är idag välkänt av ett högt intag av frukt och grönsaker har positiva effekter på vår hälsa, i synnerhet på blodfetter, låggradig inflammation och blodsockerkontroll. I korsblommiga grönsaker, och främst i grönsaksgroddar, finns ämnen som påverkar uttrycket hos anti-inflammatoriska och antioxidativa gener, vilket tros påverka dessa hälsoparametrar positivt.  

Vi vill därmed genomföra en studie där intag av grönsaksgroddar sker dagligen under en period på 7 dagar. Studien kommer att genomföras som en s.k. cross-over studie, där varje deltagare genomgår en experimentperiod och en placeboperiod. I denna studie innebär detta olika intag av groddar, där det i respektive supplementeringsperiod ska intas en daglig dos av grönsaksgroddar. De båda perioderna sker med 4-6 veckors mellanrum, och utförs för att utvärdera om eventuell effekt sker till följd av grönsaksgroddarna. Muskelvävnadsprov och blodprov kommer att tas före och efter perioderna för att studera effekter på muskelns antioxidativa försvar, inflammationsmarkörer och metabol hälsa.

Vi söker otränade till måttligt tränade friska män och kvinnor till denna studie. Före och efter supplementeringsperioden kommer olika fysiologiska tester att genomföras, bland annat mätning av maximal syreupptagningsförmåga och mjölksyratröskel på cykel, samt blodtrycksmätning och glukosmätningar.

Efter fullföljt studiedeltagande utgår ersättning samt fysiologisk data från de genomförda cykeltesterna.

Låter det intressant, har du några frågor eller är du intresserad av att deltaga, kontakta:

linnea.eriksson_7945@student.gih.se

Linnea Eriksson 076 837 06 20

Ansvarig forskare: docent Filip Larsen 08 120 53 797

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s