1700-tals fiol för utlåning

Dagnija skriver:

”Jag önskar låna ut min pappas violin så att den blir spelad.

Den är rätt nyligen reparerad och renoverad av Paul Barters Violinateljé i Stockholm och i utmärkt skick. Min far är död sen snart fyrtio år tillbaka och fiolen är sen dess i min ägo.

Eftersom ingen i vår familj spelar, så har fiolen legat obrukad i alla dessa 40 år. Därför har jag bestämt mig för att låna ut den till någon som spelar. Det var min pappas önskan att den skulle spelas!

Min far var förste violinist vid Operan i Riga från mitten på 1920-talet och fram till andra världskriget. Han flydde till Sverige i mitten på 40-talet och anställdes då som violinist vid Norrköpings Symfoniorkester, där han spelade i ca 20 år.

Lite fiolhistoria:

Min far Karlis Vestens, var utbildad vid Rigas konservatorium och köpte fiolen för 500 Latti år 1925 av änkan till ”sin italienske musikprofessor” på konservatoriet – professor Luccini. Beloppet motsvarade då cirka en halv årslön. Professor Luccini hade i sin tur köpt fiolen av en tysk konsertmästare, vid namn Bauer, som på 1890-talet var anställd på Tyska Teatern i Riga, numera Operan i Riga.

I fiolen finns en etikett märk med Jacobus Steiner in Absam, 1673.

Min far trodde nog aldrig att det var en ”riktig Steiner”, men hade fått fiolen värderad i Tyskland under mellankrigstiden och fick där beskedet att det troligen var en Klotz-fiol. Det har funnits flera berömda fiolmakare i Klotz-familjen och dessutom så lär minst en av dem ha gått i lära hos just Jacob Steiner.

Paul Barter har utfärdat ett försäkringsintyg på ett värde av 90 000 sek. Att någon i Klotz-familjen kan ha tillverkat fiolen, håller han inte för otroligt…

Är någon hos er intresserad av att låna fiolen, så tag kontakt med mig.

Dagnija Waern
070 576 57 76″

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s